2023 Warsztaty Kulin

Warsztaty kulinarne – smaki świata

W czwartkowe popołudnie – 27 kwietnia 2023r. w naszej szkole, w ramach kontynuacji Dnia Języków Obcych, odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne.

Nasi utalentowani i kreatywni uczniowie, pod opieką nauczycieli języków obcych, przygotowywali pyszne potrawy znane i lubiane w kuchni francuskiej, ukraińskiej, angielskiej i amerykańskiej. Młodzi kucharze bardzo zaangażowali się w wykonanie swoich zadań.

W sali 208 grupa uczniów pod fachowym okiem pań: Katarzyny Pułaneckiej i Justyny Tomkiewicz piekła pachnące francuskie bagietki.

W sali 210 panie: Mara Szulim i Agata Kopania wraz z uczniami smażyły chrupiące placki ziemniaczane i złote krążki czyli racuchy z jabłkami oraz przygotowywały „słoneczka”- kolorowe sałatki.

W sali 209 powstawały dania angielskie i amerykańskie. Uczniowie z paniami: Katarzyną Wołowska i Anetą Jarzębską robili angielskie tosty z bekonem i jajkiem, sałatkę ziemniaczaną, hamburgery i ciasto marchewkowe.

Wszyscy degustowali tez różne herbatki. Wszystkie dania były pyszne i powstawały w cudownej atmosferze współpracy. Może w przyszłym roku zrobimy konkurs na Master Chefa Czwórki?

Agata Kopania

Podczas zajęć wykorzystano sprzęt zakupiony w ramach Laboratorium Przyszłości.